Recepty z našeho pečení
Chleba bez hnětení
3hrnky hladké mouky,(hrnek o objemu cca 250 ml) napůl s chlebovou žitnou moukou
1 pořádná lžička sušeného droždí
1,5 lžičky drceného kmínu
Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek,bylinky,semínka,škvarky,sušená rajčata,olivy apod.
Do zamíchaného těsta nalijeme 1,5 hrnku vody(přiměřeně raději hustší, líp se s ním pak pracuje).
Vzniklé těsto přikryjeme utěrkou a necháme v klidu.
Po 8-12 hodinách(ale i třeba i po 6 , všechno je o teple pro to těsto a jak hutný a nadýchaný chleba preferujete)
těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztáhneme na placku 2-4-cm tlustou. Necháme 15 minut odpočívat.
Těsto přeložíme na třetiny "zvrchu a zespodu" a pak na třetiny zlava a zprava. Necháme 30 min.zakryté utěrkou odpočívat. Poté jěště dalších 30 min., ale to už si zapneme troubu na 230 stupňů a tu druhou půlhodinu v ní necháme zahřát hrnec i s pokličkou.
Přendáme těsto do horkého hrnce. Můžeme nahoru něco posypat. Pečeme 30 min při 230°. pak sundáme pokličku a pečeme dalších cca 15 minut, aby se propekla kůrka.
Medový perník vykrajovaný
65 dkg hl. mouky
20 dkg cukru,15 dkgmedu,10 dkg sádla – rozpustit ve vodní lázni
4 vejce
2.5 dkg jedlé sody
Perníkové koření(badyán,anýz,skořice.)
Vypracovat těsto. Na chladném místě nechat odpočinout nejméně 1 den i více dní. Rozválet na pomoučeném vále na 2-3mm placku.
Vykrajovat tvary na vymaštěný plech, potřít rozšlehaným vejcem. Péct ve vyhřáté troubě na 170°.
Vychladlý zdobit bílkovou polevou.
BÍlková poleva
16 dkg ml.cukru 2x osít na jemném sítu
1 bílek
Citronová štáva třít 5-10 minut
Perníčky
300 g hladké mouky
150 g mletého cukru
60 g medu
60 g tuku
2 celá vejce
Trochu sody a perníkové koření